Skåne Tranås - byns eget organ. Utkommer fyra gånger om året.

December 2020 nr 4.


Årets julnummer handlar om brännvin. Hur det kom till oss, varför vi skålar , om brännvinsbordet - föregångaren till våra dagars smörgåsbord, om konsten att hålla sig nykter samt lite länkar till både spritmuseum och en spritfabrik som gör Österlensk Calvados. Förutom sprit handlar numret om årets coronaanpassade Luciatåg samt några spännande "nyheter" från 1901.

Tranesbladet önskar alla läsare en riktigt God Jul!

September 2020 nr 3.


Höstnumret av Tranesbladet tillägnas nästan uteslutande en av byns stora män - Kjell Eng - som skulle fyllt 90 år i december.  Lite bilder från årets grillfest och fixardagen på Tranesgården finns med samt naturligtvis några bilder från invigningen av AutoMat-butiken som öppnat i byn. Till Österlen Lyser-helgen händer det en del i Skåne Tranås - missa inte det!

Juni 2020 nr 2.


Sommaren och sommarnumret äntligen här! Munkamöllan firade Mjölkens Dag i samarbete med Skånemejerier, Marie Sandgren från Radio Kristianstad besökte byn. Tranesbladets sommarnummer handlar om Byarundan, promenadslingan som fyller 8 år samt om den inte helt okände vikingen Ragnar Lodbrok och hans förehavanden inte långt från Skåne Tranås.

April 2020 nr 1.


Den här våren och Påsken blir inte som vanligt på Österlen, många evenemang är inställda och alla håller andan över Coronavirusets framfart. I vår numret av Tranesbladet kan man bland annat läsa om byns en gång så betydelsefulla torvmosse, om torvgille, nybyggaren och om torvanvändning förr och nu.

December  2019 nr 4


I julnumret av Tranesbladet kan man bland annat läsa om Skånes märkligaste sten som fortfarande inte hittats! Vidare kan man läsa om väggmålningarna på Tranesgården och en hel del annat förstås. God Jul.

September 2019 nr 3.


Höstnumret 2019 handlar om Ecotopia med postadress Skåne Tranås. Det ges även möjlighet att besöka både Ecotopia och Leksaksmuseet Joneborg. I numret kan man också läsa om storkprojektet och om storkboet som sattes upp på Skrädderiets tak. 

Juni 2019 nr 2.


Sommarnumret gör en djupdykning i Bil- och Leksaksmuseet på Joneborg.

Här finns även lite läsning om nunotovningskurs i byn samt om Österlenchoklad och ombyggnaden där. Lite bilder tagna för 60 år sedan visar Kjell Engs affär, midsommarfirande på Tranesgården innan det "nya" Frgeriet var byggt samt från de då så populära bilorienteringarna.

April 2019 nr 1.


Tranesbladet besöker klostret Mariavall med postadress Skåne Tranås.

I vårnumret presenteras ven de nya ägarna till Kiosken och hur Österlenchoklad planerar för nästa steg i sin utveckling. 

December 2018 nr 4


Julnumret handlar om Tranås nr 26, det vill säga den som idag heter Tranesgården. Länge fungerade den som skola och därefter hette den Scaniagården. Här grundades tidskriften Byahornet under Moje Biarners tid. Man kan ven läsa om när Kjell Nilssons skulptur Tranan kom på plats ute på ön i dammen.

September 2018 nr 3


Höstnumret handlar om sättugnsplattorna som hänger nere på Munkamöllan och lite om sättugnar rent allmänt. Man kan ven läsa om Kjell Nilsson och statyn som ska avtäckas, om alpackafestivalen, veteranträffen och om årets konsert förstås.

Juni 2018 nr 2


Sommarnumret handlar om munkarna som sägs ha grundat eller förbättrat kvarnen "Munkamöllan", om klostret de sannolikt kom ifrån och vad som hände sedan. Man kan även läsa om ecoprintkurs som hållits i byn, om andelsfrysen - ett levande kulturminne samt om målningen av Kvarnen.

Mars 2018 nr 1


Årets första nummer handlar om hur elektriciteten kom till byn och om hur det privata vattendrivna elverket "Tranås elektriska AB" tillkom. Man kan även läsa om flyktingivasionen för 73 år sedan, om Helenelust som planerar plantering av 3500 nya äppleträd, om nytt brandlarm på Tranesgården med mera.

December 2017 nr 4


I julnumret kan man läsa om dansbanor och nöjesplatser. Tranesbladet besöker det som en gång var Helenetorps och Tranåslunds Tivoli. Rullskidläger har hållits i byn, likaså tovningskurs med tillverkning av kängor.

September 2017 nr 3


Septembernumret handlar om Blomsterfesten, hur den blir till, vagnarna, bakom kulisserna, i vimlet och lite till.

Juni 2017 nr 2


Egon Regefalk skriver och berättar om hur han och Kjell Eng spred flygblad inför Blomsterfesten 1951. Man kan även läsa om byns nya lekplats som äntligen är färdig, om den gamla Almanackan, om byns centrala biodlare och mycket mera.

April 2017 nr 1


Tranesbldets vårnummer handlar om Hilding Nilsson, Sveriges kanske siste stilmöbelhantverkare. Egon Regefalk skriver och berättar om Idas Café. Man kan även se en notis om när Skåne Tranås för 100 år sedan fick telefon med mycket mera.

December 2016 nr 4


Extratjockt Jubileumsnummer. Tranesbladet fyller fem år. 

Yankee Car Club gästade Norrevång och bjöd på cruising. Hur kom det sig att man började göra borstar i Onslunda "från risbygd till borstbygd". Skåne Tranås blev Årets Ljusby och stod för invigningen av Österlen Lyser. Oktoberfesten blev välbesökt och lyckad. Man kan även läsa om Kung Ingels härad, varför Ingelsta Kalkons  korv heter just Kung Ingel med mera.

September 2016  nr 3


Tranesbladet tittar in på Tranås 1:2, ett av de mera kända husen i byn. Här har legat cykelverkstad och långt före dess mejeri eller skumstation minsann. Årets konsert med Sten & Stanley + Adde Malmberg blev en succé med fantastiskt väder. "Mullarna", Friluftsfrämjandets grupp för de yngsta fyller 25 år i Skåne Tranås. Lite läsning om lantmätare Aspegrens äventyr i byn finns också med.

Juni  2016 nr 2


Nya skyltar på Torget från Skillinge Emalj ger ett samlat och snyggt intryck. I juninumret kan man läsa om Midsommartaditioner, om beviljat bygglov för bensinmack, årets konsert, loppisen på Norrevång och om Längorna som firar tio år i byn med mera.

Mars 2016  nr 1


Vårens nummer handlar om Daniel Berlin, krogen,  om renoveringen av Smedjan och naturligtvis stjärnan i Guide Michelin. Tranesbladet hälsar på hos Martina Rosberg i huset där en gång Klockaregården låg och där det nu blir frisörsalong. Rosenhagen har fått en ny butikschef Anna Wanloo och med tanke på diskussionerna kring storregioner kan man även läsa om härader och socknar.

December 2015  nr 4


Julnumret handlar om idrott o fotboll i Skåne Tranås. Man kan läsa om Lövestads skola som haft lägerskola och sovit i gympasalen. Flygfotot från Erikas hus har fått en förklaring när en läsare hörde av sig. Inte mindre än två ljusstöpningskurser har arrangerats och intresset och engagemanget var stort. Kjell Eng berättar om julgranen på Torget med mera. God Jul!

September 2015   nr 3


TUF har förvärvat fastigheten Helgonavägen 3, huset mellan Smedjan och Skrädderiet. I höstnumret kan man även läsa om konserten med Danne Stråhed & Dynamo, om Genväg Österlen, "Vilda oktober" och om vaktmästare Bengts nya velociped bland annat.

Juni  2015  nr 2


I sommarnumret kan man bland annat läsa om Tranås kyrkor och om den stulna sockenbudskalken som kommit tillrätta. För andra året drar gemensamodlarna igång, som ingår i "omställning Österlen" och är ett samarbete med Ecotopia. Aktiva kvinnor i Skåne Tranås vet vi ju att det finns. Kanske inte alla känner till Tranås kyrkliga Arbetsförening eller att Husmodersföreningen fortfarande existerar. Om detta och mycket mer...

April  2015   nr 1


Tomelilla fyller 150 år. Hade inte Tranåsborna sagt nej till att bli stationsort hade Tomelilla aldrig blivit till. I vårnumret handlar det givetvis om järnvägen, men även om nya ansikten på Rosenhagen och om årets längdskidläger i byn. Kjells Arkiv berättar om när Landshövdingskan planterade vårdträdet vid Tranesgården. Man får även veta varför det står en stor järnkula med kors på kyrkogården med mera. Glad Påsk!

December 2014 nr 4


Extratjockt Julnummer i vilket man kan läsa om Tranås egen ölbryggare, om hur man brygger öl och om humle. Det blir träningsläger för längdskidor med bas på Tranesgården och föreläsning med Ewa-Gun Westford "Inte bara polis, utan människa också - mitt i Wallanderland". Film i Skåne Tranås handlar det om. Advokatkontor har inretts på Tranesgården och ett 80-tal personer har intagit byn för inspelning av den brittiska Wallander. 

September  2014  nr 3


Septembernumret handlar bland annat om Tranås fantastiska gamla likvagn som finns att beskåda på Onslunda Hembygdsmuseum. Sommarens konsert med Hasse Andersson och Thomas Petersson blev en succé med utsålda biljetter och fantastiskt väder. Årets Boulemästerskap blev välbesökt med inte mindre än 16 deltagande lag. 

Juni  2014 nr 2


Sommarnumret handlar om Rosenhagens Plantskolor, om sveriges första "Garden center" och givetvis om Oscar E. Mårtensson. Vällingklockan på Tranesgårdens gavel ringer till hans minne. Åtta ton "båstadgrus" har landat på tennisbanan och skyltarna nere vid "kvävedammarna" har kommit upp. Man kan även läsa om Österlens Yxkastare som flyttat till byn och idrottsplatsen.

April   2014   nr 1


Årets första nummer handlar om Kiosken som fyller 50 år och om Gästgivaregårdarna, diligenser och skjutshåll i Skåne Tranås. Vandrarhemmet har fått nytt frukostkök och filmstudenter från Holland kommer till byn. De arbetar med filmen "Jag är polisen" som utspelar sig här vid "polismyndigheten i Gärsnäs län".

December 2013  nr 3


Julnumret handlar om Café Madame Blå och de nya ägarna där samt Österlenchoklad och de nya fabrikörerna där. Lars Yngve kom till ett fullsatt Färgeriet och berättade om sin romanfigur Nils Udes liv och äventyr. Nu i december kommer Eva från österlenkryddor och berättar om julens kryddor. TUF:s styrelse samt Vandrarhemsstyrelsen presenteras.

Augusti  2013 nr 2


Höstnumret handlar om Moje Biarner, kulturkändis från Skåne Tranås. Han var den siste boende på Tranesgården som då hette Scaniagården. Bladet presenterar de nya ägarna till den gamla Nynäsmacken - Garbos Kaminer. Vandrarhemmet och Norrevång har fått skyltat de lite speciella träd och buskar som växer där.

Mars  2013  nr 1


Tranesbladet presenterar Jón Leifsson som fått i uppdrag att göra den trana som ska pryda fågelön i dammen.  Kapprum och toaletter på Tranesgården har fått en ansiktslyftning och en ny gemensam hemsida är på gång.  Idas hus blir Café och öppnar lagom till Påsk. Många promenerar till "Lövgrodekärret" och därför kan man lösa om lövgrodor, den enda grodan i Sverige som klättrar i träd.

Oktober  2012 nr 3

Tranås Ungdomsförenings Jubileumsår. Föreningen fyller 100 år och Vandrarhemmet fyller 25 år. Blomsterfest har hållits och Byarundan invigts.  Två råghalmsbalar sänktes i Byadammen och nya skyltar till byn har satts upp. LEADER-projektet och förstudien håller på att avslutas och de delar man beslutat att gå vidare med presenteras.

                                                                   

Maj  2012  nr 2


Den 5 mars blev Skåne Tranås åter egen postort. Detta firades med ridande postiljon, tal, dockteater, kaffeservering, tipspromenad och föredrag med ornitolog Kurt Ivarsson. Inför Blomsterfest och Jubileum har MÅNGA astrar nu planterats ut. Man kan även läsa om Brydestugan och om lin. Lite läsning om hur den gamla kvarnen blev vandrarhem bjuds det också på.

Februari  2012 nr 1


Tranås Ungdomsförening höll sitt första möte den 8 september 1912. Nu laddas det för fullt inför Blomsterfesten och jubileum. I det här numret kan man även läsa om Prästgården som fått ny ägare, om Vandrarhemmet som fått en pelletskamin och lite bra tips om tomater från "Rovan".

December 2011 nr 1


Efter fem år i dvala återuppstår Tranesbladet. I detta nummer presenteras Carina Johansson och Tranås Hembageri. Tranesgården har fått en ny ytterdörr och kullerstenen på Torget är tillbaka. Man kan även läsa om tranor, lära sig vika en trana med mera.